Smrad

Smrad – Kako ga odstranimo?

Smrad je vonjava, ki jo zaznamo kot neprijetno. Smrad je mešanica snovi v zraku, ki prek nosnih receptorjev v možganih tvorijo odziv, ki neugodno vpliva na naše počutje. V preteklosti je bila to pomembna sposobnost, saj je smrad oz. vonj povzročil reakcijo telesa in vklop obrambnih mehanizmov. V civilizirani družbi smrad zaznavamo še vedno kot nekaj neprijetnega. Dražljaj, ki pride od receptorjev vonja gre direktno v možgane, saj je bilo to včasih ključno za hitro reakcijo. Danes v bolj “civiliziranem” okolju pa nam tovrstna reakcija na smrad povzoča težave. Telo odreagira, kot da bi bila nevarnost “velika” v resnici pa to ni. Kot posledica tega se v telesu izzove čustvena reakcija na smrad, ki povzroči, da človek postane jezen, je v strahu ali je preprosto povedano v stresu. Dolgotrajen smrad lahko povzroči dolgotrajen stres, ki ima za posledico to, da človek ob vsakem srečanju z isto vrsto smradu bolj burno odreagira. To pomeni, da če sosed občasno v zrak spušča snovi, ki povzročajo smrad npr. s kurjenjem, s pokvarjeno greznico, s smradom iz smetišča oz. odlagališča odpadkov, pokvarjeno čistilno napravo, če gnoji z “naravnim” gnojem. ali če ima industrijski obrat, ki oddaja v zrak neprijeten vonj oz. smrad.

Smrad pri slabem delovanju ćistilne naprave

Smrad pri slabem delovanju ćistilne naprave

Smrad na smetišču oz. odlagališču odpadkov

Smrad na smetišču oz. odlagališču odpadkov

 

Pri stalen smradu se receptrji v nosu tega navadijo in ga ne zaznavajo več . Primer tega je, če živite v onesnaženem mestu in se vam zdi, da ne smrdi. Ko greste v hribe ali na podeželje kjer je res čist zrak , lahko zaznate vonj po čistem zraku. Z razliko vonjev lahko določamo kakšen smrad oz. vonj sploh je.

Torej če se smrad pojavlja periodično. To pomeni, da enkrat smrdi, drugič pa ne, telo in naša čustva “natreniramo” tako, da na vsak smrad odreagira hitreje in bolj burno. Se je možno navaditi na določen smrad? Če smo konstantno in dolgotrajno izpostavljeni smradu se to da, če pa smo le občasno je pa to skoraj nemogoče, saj določen vonj povežemo z določeno asociacijo, ki je pri smradu običajno negativna. Ta se sproži brez, da bi na to lahko vplivali. Če nimate druge možnosti, kako odstraniti ali se izogniti smradu imate le možnost, da ga povežete z pozitivno izkušnjo. Še bolje pa je, če ga odstranite.

Za odstranjevanje smradu iz zraka obstaja več načinov. Obstajajo

  • fizikalni,
  • biološki in
  • kemijski način.

Kateri je najboljši?

To je odvisno od primera do primera. Fizikalni je običajno najbolj preprost način odstranjevaje smradu a je omejen na določen segment novi, ki povzročajo smrad. Biološki način s pomočjo mikroorganizmov omogoča “naraven” način, kako odstraniti smrad. Pri kemijskem filtru gre za visoko učinkovitost čiščenja zraka oz. odstranitve smradu, a s tem vnašamo določene kemijske spojine v sistem.

Katera vrsta smradu je najbolj moteča?

Tovrstnih smradov je kar veliko. Mednje spadajo: vonj po greznici, vonj po gnilih jajcih (vodikov sulfid – H2S), vonj po merkaptanih, vonj po amoniaku, vonj po aminih in tako dalje. Običajno je  najbolj neprijeten  vonj – smrad  tisti, ki nastane v pri gnitju v anaerobnem procesu, to je proces gnitja, ki nastane zaradi pomanjkanja kisika.

 Smrad po H2S je vonj po gnilih jajcih

Smrad po H2S je vonj po gnilih jajcih

Smrad po amoniaku

Smrad po amoniaku

Problem smradu pri H2S na primer je ta, da zelo smrid že pri zelo nizki koncentraciji. Da je smrad res intenziven nam pove dejstvo, da ga 50 % ljudi zazna vonj po gnilih jajcih že pri koncentraciji 0.0047 ppm. Ppm pomeni parts per milion, kar je delež an milion. Na milion molekul zraka pride le 0,0047 molekule H2S. Pri 1000 ppm umreš ob enem vdihu. H2S je bolj strupen kot vodikov cianid, a je med njima velika razlika. Vodikov cianid je brez vonja, zato niti ne zaznamo njegove nevarnosti. Pri H2S je pri koncentraciji 10 ppm, kar je zakonsko določena meja za 8 urno izpostavljenost smrad tako močan, da nevarnost zaznamo veliko prej, kot pride do smrtne koncentracije.

Poskrbite za svoje zdravje, počutje in si ustvarite okolje, kjer lahko živite v čistem zraku.

Več o čiščenju zraka si lahko preberete tukaj!